Oslikavanje zida: MURAL inspiriran radovima Vjenceslava Richtera

Edukativni projekt Udruge ARTMIX u OŠ Pavleka Miškine

Uz redovite likovne radionice tokom školske godine, Udruga Artmix osmišljava i provodi programe koji uključuju proširivanje znanja djece i mladih o važnim ličnostima hrvatske kulture i umjetnosti.

S obzirom da je 2017. godina bila godina obilježavanja stote godišnjice od umjetnikova rođenja, ovim projektom odali smo počast V. Richteru.

Projekt oslikavanja zida i izrada MURALA inspiriranog radovima V. Richtera održavao se u periodu od 15. 4. do 15. 10. 2018. u OŠ Pavleka Miškine, Sv. Duh 24.

Cilj projekta bio je proširiti znanje djece i mladih o suvremenoj umjetnosti, upoznati ih s umjetničkim opusom ovog našeg velikog umjetnika i oplemeniti vanjski prostor škole kroz tehniku zidnog slikarstva.

U projektu je sudjelovalo oko 250 djece od 5. – 8. razreda:  oko 100 učenika 8. razreda, oko 30 učenika 7. razreda, oko 25 učenika 5. razreda i oko 80 učenika 6. razreda.

U periodu trajanja projekta održano je ukupno 16 likovnih radionica, a projekt je bio podijeljen u dvije faze.

U prvom dijelu projekta održane su četiri likovne radionice u sklopu nastave likovne kulture, na kojima su se učenici viših razreda  upoznali s djelima Vjenceslava Richtera i na kojima su nastale skice za mural. Zadatak je bio naslikati geometrijske kompozicije inspirirane Richterovim radovima. U radu, učenici su koristili čiste boje i različite kontraste: komplementarni kontrast, svjetlo-tamni kontrast, toplo-hladni kontrast, itd.

Nakon izbora najboljih skica u drugom dijelu projekta krenuli smo na oslikavanje vanjskog zida škole. Učenici su slikali direktno na zidu kroz 12 likovnih radionica.

Zid su oslikavala djeca uz stručno vodstvo i pomoć voditeljice-akademske slikarice iz Udruge Artmix, te pod nadzorom učiteljice likovne kulture Natalije Stipetić Ćus iz škole.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali: svim učenicima, profesorici likovne kulture Nataliji Stipetić Ćus, ravnateljici Vesni Vrbanović Jančić i svima koji su pomogli u ostvarenju projekta. Zahvaljujemo Gradu Zagrebu na sufinanciranju projekta.

 

Mjesto održavanja: OŠ Pavleka Miškine, Sv. Duh 24 , Zagreb

Vrijeme održavanja projekta: 15.4.-15.10.2018.

Autorica i voditeljica edukativnog projekta (Udruga ARTMIX): Ksenija Filipović, akad. slikarica

Koordinatorica i voditeljica projekta unutar škole: Natalija Stipetić Ćus, prof.

Voditeljica likovnih radionica u sklopu projekta: Ksenija Filipović, akad. slikarica

Sudionici: učenici OŠ P. Miškine

250 djece od 5. -8. razreda. Od njih oko 100 učenika 8. razreda, oko 30 učenika 7. razreda, oko 25 učenika 5. razreda i oko 80 učenika 6. razreda.

Fotografije: Hrvoje Filipović

 

O Vjenceslavu Richteru:

Vjenceslav Richter bio je jedan od naših najvećih inovativnih suvremenih umjetnika. Richter je stvarao na području arhitekture, dizajna, slikarstva, kiparstva, grafike, teorije umjetnosti, scenografije itd. Zalagao se za ravnopravnost i sintezu svih područja likovne umjetnosti s naglaskom na kreativo-istraživački i eksperimentalan pristup radu.

Svoja vrijedna djela i svoju prekrasnu kuću poklonio je Gradu Zagrebu.

Kuća u kojoj je živio i radio nalazi se na Vrhovcu 38 u Zagrebu, a nakon njegove smrti pretvorena u galerijski prostor. OŠ Pavleka Miškine udaljena je samo desetak minuta pješke od Zbirke Richter.

 

Projekt je prepoznat i realiziran uz potporu Grada Zagreba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *